Špeciálne skúšky slovenských kopovov

  • Post author:
  • Post category:Oznamy

Správa z podujatia

    — dňa 11.-12.09.2010 sa konali pri Prešove ŠSSK

      Podujatie začalo v sobotu poobede v obci Cemjata. Tu sa na slávnostnom nástupe stretlo 6vodičov so svojími zverencami a rozhodovia. Prítomní boli taktiež aj zahraniční hostia z Poľska, Ukrajiny a Francúzska, ktorí sa prišli pozrieť na toto podujatie. Zazneli lesné rohy v podaní skúsených lesničiarov z Prešova a akcia bolo zahájená.

     Po zahájení nasledovala prvá disciplína – odvaha v diviačom oplôtku. Túto disciplínu psíky zvládli výborne,teda všetci pokračovali v súťaži ďalej.

     V nedeľu sa pokračovalo s ďalšími disciplínami už priamo v Renčišove. Opäť zazneli lesné rohy a vodiči sa pobrali na disciplínu – odloženie a vodenie na remeni. Odloženie robili takmer všetky psíky na voľno. Toto dokazovalo perfeknú prípravu na skúšky.

     Ďalšou, a to poslednou disciplínou bola dohľadávka diviaka. Psíky čakala náročná, takmer 1 km dlhá, 20 hodín stará stopa v ťažkom teréne. Ani tu psíky nesklamali, a dokázali svoje kvality. Všetkých 6 psíkov úspešne diviaka našlo. Týmto sa práca vodičov a psíkov ukončila. Ďalej to bolo už len na rodhodcoch. Veru nemali to ľahké, pretože všetky psíky boli výborne pripravené, a nebol dôvod ani raz zapochybovať o kvalitách slovenského kopova.

     Podujatie dopadlo úspešne. Páni vodiči so psíkmi predviedli výbornú prácu a všetci zúčastnení boli odmenení. Ale víťaz môže byť len jeden.

Poradie bolo nasledovné:

 

Víťaz ŠSSK – I.miesto:    KENDY spod Kunovej, vodič – MUDr. Jozef Matta

                    II.miesto:   ASTA z Hornej Báby, vodič – Radovan Krššák

                                       CLEA zo Slovenskej Ľupče, vodič – Peter Rusnák

                  III.miesto:  JAGO Balienec, vodič – Dušan Badín

                  IV.miesto:  TIMUR spod Šibeňa, vodič – Štefan Fedák

                   V.miesto:   BEA Biela studňa, vodič – Zoltán Híveš

 

 Špeciálne ocenenie:

– za najlepšiu prácu v diviačom oplôtku získal pes JAGO Balienec

– za najlepšie vypracovanú stopu získala sučka KENDY spod Kunovej