PPSK 2016 – výber štartujúcich

  • Post author:
  • Post category:Oznamy

Na Putovnom pohári slovenských kopovov bude štartovať 12 slovenských kopovov.

Na PPSK 2016 budú štartovať 3 kopovy zo zahraničia a 9 kopovov zo Slovenska.

V zmysle všeobecného pravidla (Prednosť má chovný pred nechovným, mladší pred starším) vybrali výcvikári KCHSK 9 štartujúcich na PPSK 2016 v poradí:

1.    AGA Belákov dvor                          20.6.2014 – potvrdená účasť

2.   HUNCÚT z Hrachovského vršku       23.9.2013 – z dôvodu zranenia psa zrušil majiteľ účasť  

3.   IDEA Lohyňa                                    30.8.2013 – potvrdená účasť

4.   HARO Dzunošaj                                29.8.2013 – potvrdená účasť 

5.   ADA z Bykovskej doliny                 13.2.2013 – potvrdená účasť 

6.   GABA Dzunošaj                               8.8.2012 – potvrdená účasť

7.   RICK z Prievrany                             11.6.2012 – z dôvodu zranenia psa zrušil majiteľ účasť  

8.   CARA spod Kamenej hory                16.3.2011 – potvrdená účasť

9.    HUNTER zo Šarampova                    12.6.2014 – potvrdená účasť

V prípade nepotvrdenia účasti na PPSK alebo v prípade hárania suky budú doplnení náhradníci podľa poradia.

Náhradníci:

1.   AMIR z Medvedích vrchov             19.5.2014 – doplnený náhradník 

2.   CEDRA spod Hradeckej lúky            12.5.2014 – doplnený náhradník 

3.   FANNY z Cerníka                              8.8.2012 – doplnený náhradník 

4.   ISTAN spod Sobrany                         10.6.2012 

5.   ULKA  II  spod Kunovej                   16.5.2012

6.   ZUMBA Žabí potok                          18.8.2011

This Post Has 5 Comments

  1. Martin Mičev

    Prepáčte! A prečo sa nerobil výber tak ako predchádzajúce ročníky ? Dúfam, že to niekto nepochopí nesprávne, ale výber pre mňa znamenal viac spravodlivosti. Každý jedinec sa musel ukázať aj v oplôtku a potom na stope. Účasť na vrcholovej súťaži je forma odmeny pre majiteľa aj psíka za svoju drinu. Ak niekto má úroveň a výkon , nech sa zúčastní aj viac krát a nech je mu dopriaty pocit zadosťučinenia. Z vlastných skúseností viem , že na takáto akcie sa prihlasujú aj majitelia nedostatočne pripravených jedincov na vrcholovú súťaž. Preto si myslím , že kritérium veku a chovnosti by malo rozhodovať len v prípade nerozhodnosti výsledkov. Možnosť dostať sa na takúto súťaž by mal mať každý, ktorý spĺňa základné podmienky. Preto si myslím, že na pracovnom výbere mal možnosť zabojovať každý o svoju šancu.

  2. Marián Nagy

    Pekný večer všetkým. Velmi ma zaujal a verím, že aj ďalších kopoviarov pohľad Martina Mičeva. Doplnil by som ale jednu otázku na výbor, či kompetentných ľudí, ktorí boli poverení organizáciou PPSK 2017. Zaujíma ma, prečo nebol usporiadaný výber psov pred PPSK 2017, keď počet jedincov bol vyšší ako počet štartujúcich? Podobné súťaže sú pripravované pre psov-členov KCHSK bez podmienky chovnosti, veku jedincov prihlásených na súťaž. Tieto sa berú do úvahy vtedy, ak je rovnaký počet bodov pri výbere. Majiteľ neuchovneného jedinca je rovnakým platcom členského a rovnakým členom klubu ako majiteľ chovného jedinca. Tento krok má okrem iného jeden veľký „význam“ a to zobrať aj tú poslednú chuť majieľom neuchovnených jedincov, mladým vodičom o členstvo v KCHSK. Neuvedumuje si tu nikto, že absolvovať takýto výber je jednak najväčšia objektívnosť pre štart kopova na súťaži a jednak možnosť získať skúsenosti pre mladých kopoviarov. Keď to vídím a bavím sa s ostatnými členmi klubu, tak mienka je taká, že časom zostanú členmi klubu výhradne majitelia chovných jedincov a ostatní stratia záujem o členstvo, nakoniec na čo, na to aby sme zaplatili členské…? Tí, ktorí kopova chovajú len na poľovačku a nechcú robiť chov, výstavníctvo a pod. sa na to celé vykašľú. Nechcem, aby to z mojej strany vyznelo ako vyplakávanie, nakoľko moja sučka vybraná nebola, bola odhlásená už pred výberom zo zdravotných dôvodov po opakovanom úraze pri kontakte s diviačou zverou. Tiež nechcem aby si to zodpovední vysvetlili ako buzeráciu. Piaty rok chovám kopova, zaľúbil som sa do neho na poľovačkách na prvý pohlad už dávno predtým a kúpa prvej sučky bol pre mňa splnený sen, to plemeno mi sedí, ale život v KCHSK som si predstavoval inak. Nečudujem sa, že dnes sa ozývajú hlasy, že za Jevčáka tu bol síce chaos, ale aspoň organizovaný. Teraz je chaos, ale z podstatnej časti chaos chaotický. Táto myšlienka síce nie je z mojej hlavy, ale núti ma to nad ňou rozmýšľať. Kopovom Zdar!

  3. Zoltán Híveš

    Pán Nagy, niektorými Vašimi myšlienkami súhlasím, ale s názorom, že by bol chaos sa nemôžem stotožniť. Ja nevidím až tak negatívne veci ohľadom výcvikovej stránky kopova. Vyhrali sme dvakrát po sebe Memoriál Františka Sigeta, v tomto roku sme boli druhí. V Poľsku sme prvý krát vyhrali súťaž duričov, aj družstvá aj jednotlivci.Vrcholové súťaže sme tiež robili na dobrej úrovni, čo sa týka roboty psíkov.
    O tom svedčí, že víťazi nás reprezentovali v zahraničí, kde tiež obstáli na stupňoch víťazov. Robili sa výcvikové dni. Kde nás len oslovili, tam sme prišli a snažili sa pomôcť mladým kopoviarom. Neozval sa nikto počas tých rokov, že “len tak ďalej chlapi…idete dobrým smerom…výsledky hovoria za seba!”. Dobré výsledky a napredovanie práce kopova upadol hneď do zabudnutia, ale vyčítať, že za štyri roky fungovania tohto výboru sa prvý krát nekonal výber pred súťažou, neváhali ste “chopiť sa pera”. Chaos v klube zapríčinili iné veci, čo nám robí stále ťažkú hlavu, dôsledkom čoho nám, priznám sa, klesá pilnosť a energia.
    Prvý krát sa nerobil výber, a boli uprednostňovaní tý, ktorý o chod klubu veľmi veľa robia a veľa prispievajú, a to sú chovatelia. Netreba ich až tak odpísať, lebo si odvážim tvrdiť, že bez finančných príspevkov chovateľov by klub ťažko mohol existovať. Buďte prosím Vás objektívni a viac tolerantnejší a hlavne nápomocní. Kritizovať a vyčítať chyby je najľahšie.

  4. Igor

    Zdravím všetkých, ja plne súhlasím s Martinovým názorom. Keďže PPSK je vrcholová súťaž, kritérium chovnosti nie je smerodatné ale okamžitý stav a pripravenosť jedinca. Veď sa majú predstaviť tie najlepšie jedince plemena z ktorých vzíde víťaz. Ostatne si myslím, že výber jedincov na vyššie skúšky resp. súťaže a poháre je riešený zle, vždy musí byť nominačný výber. Preskúšanie v oplôtku a práca na stope ako základ nominácie. Len pre zaujímavosť: ak v hociktorom športe jeden rok zvíťazí mužstvo ešte neznamená, že automaticky budúcu sezónu postúpi rovno do finále!!! Taktiež musí prejsť kvalifikáciou / skupinovou fázou čo ho posunie do vyraďovacej časti kde má možnosť zabojovať opäť o titul! Pravidlo chovnosti a veku môžeme použiť v prípade rovnosti bodov ako ďalší kľuč. To, že je jedinec chovný, ešte neznamená že sa ním pracuje, skúsenosti skôr potvrdzujú opak. Keď zoberieme prípad memoriálov s frekvenciou cca 1 krát za 2 roky, myslím že ani v štatúte napr. MAR nie je uvedené že víťaz z iného podujatia rok predtým automaticky postupuje. Veď časový interval jedného roka +/- je veľmi dlhá doba, mohlo sa čokoľvek udiať a zmeniť. Nominačný výber pred akciou vrcholového tipu by vniesol viac „svetla“ do výberu nehovoriac o FAIR-PLAY, preukázať svoju okamžitú pripravenosť a schopnosti by mohol každý prihlásený jedinec.
    Kopovom zdar!!

  5. Ján Elias

    Zdravím, taktiež plne súhlasím s názormi nespokojných členov s postupom výberu. Každý z prihlásených členov mal mať šancu ukázať kvalitu svojho psa či je chovný alebo nechovný, Asi bolo podstatne ľahšie urobiť to od stola ako dodržať slovo že ak bude viac záujemcov tak 20.11. bude výber ako to bolo uvedené z počiatku na web, stránke. Opotstatnenosť výberu potvrdzuje aj prípad chovného jedinca, ktorý sa jeden rok umiestnil na poprednom mieste na MFS a následne na to za rok neprešiel výberom lebo nerobil v oplôtku. Kto sa chovu venuje vie že je na slovensku dostatok nechovných jedincov, ktoré by po pracovnej stránke preskočili niektoré chovné aj dva krát, ved nie každý chce alebo môže mať len chovného jedinca. Ja osobne si myslím, že ak klub chce prezentovať kopova ako špičku medzi duričmi , tak na takúto klubovú súťaž by mali ísť jedince tzv. vypolované ,aby ukázali prácu na poľovačke ako sa na kopova patrí / nie 2 ročné /, lebo potom sme medzi chovateľmi ostatných plemien aj bežnými poľovníkmi, ktorý sa prídu pozrieť na súťaž zbytočne terčom kritiky kopova, čo určite nikomu dobre nepočúva.

Comments are closed.