Div. NINO spod Vysokej dohľadával srnca

  • Post author:
  • Post category:Oznamy

IMG_2381

 

9.júla 2016 v sobotu ráno o siedmej popíjam si svoju rannú kávu, keď ma v tom vyruší telefón. Na konci linky kolega poľovník Kálmán a žiada ma o pomoc pri dohľadávke. V predošlý večer o pol desiatej na Sentendrejskom ostrove strieľal na srnca. Tento ostrov leží na sever od Budapešti na úpätí Pilišských a Višegrádskych vrchov. Srnec po rane zatiahol do niekoľkohektárového lánu pšenice. Na druhý deň skoro ráno o piatej začali dohľadávku s hannoverským farbiarom miestneho poľovného hospodára, bohužiaľ neúspešne.

Pravdupovediac nerád chodím dohľadávať po druhých na pošľapané dokrižované stopy, ale Kálmán je starý priateľ a strieľal vraj na raritného srnca.
20160709_103002

Rýchlo zbieram vždy pripravené na dohľadávku potrebné veci a o pol ôsmej už sedíme na kompe, ktorá nás preváža cez Dunaj.

Kálmán ma už čaká a popri zvítaní ma informuje a postrele a o podrobnostiach neúspešnej práce hannoveráka. Podľa ich názoru, nakoľko v pšenici našli len dva vysoké otery s malým množstvom farby, sa jedná o vysoký postrel na chrbticový tŕň.

NINA nasadzujem na poslednú farbu a pomaly mu povoľujem remeň. Po 300 metroch vychádzame z pšenice do 100 metrov širokého agátového pásu vedľa ktorého sa tiahne protipovodňový val s poľnou cestou na vrchu. NINO silne ťahá krížom cez cestu do veľmi hustej agačiny. Po dvoch kilometroch žiadna farba žiadne ležovisko alebo iný znak, že postupujeme správne. Už je desať dodín a stále teplejšie. Vraciame sa k autám, napojím NINA a nechám ho pätnásť minút oddychovať. S NINOM sa vraciame k poslednému znaku a kamaráti ostávajú pri autách. Nasadzujem mu GPS, púšťam ho na voľno a pomaly ho nasledujem. Znova prejdeme tie dva kilometre a len kontrolujem správnosť predošlej práce. NINO ide predo mnou a vždy po 150-200 metroch ma počká a takto postupujeme ďalších 2500 metrov. Zrazu 180 metrov predo mnou NINO začína hlásiť. Rýchly telefonát, prichádzajú kamaráti so zbraňou, lebo ja som si na dohľadávku srnca žiadnu zbraň nevzal a spoločne podľa GPS a aj podľa hlasu postupujeme k nemu. NINO už hrdo drží kapitálneho raritného srnca, ktorý s prestrelenou prednou nohou, vysilený už nie je schopný ďalšieho úniku. Asi po desiatich minútach dostáva oslobodzujúci dostrel.

Nielen kamarátovi Kálmánovi sa tisli do očí slzy radosti nad krásnym úlovkom, ale aj mne od hrdost
i nad prácou NINA, ktorý po hannoverskom farbiarovi ako kontrolný pes zas dokázal mimoriadne schopnosti slovenského kopova.

IMG_2399

10.7.2016        Dombai József

This Post Has 2 Comments

  1. Martin Mičev

    Jozef, gratulujem ! Zo srdca prajem aj v budúcnosti ešte veľa takýchto krásnych úspechov. Kopovom zdar!

  2. Štefan

    Aj keď to nie je typická práca pre kopova, Jozefovi a NINO-vi všetka česť a klobúk dole za vynikajúcu propagáciu kopova v zahraničí. Jozef, ešte raz blahoželám a Lovu zdar!

Comments are closed.